RESEPI : Kek Coklat Moist Simple

awak & saya
Kek Coklat Moist
bosan-bosan mula perosek dapur
terjumpa serbuk koko...
wah...x expired lg...hehe
search it jumpa resepi kek coklat yg sgt mudah nie..

nama pn nk sm mcm i pny resepi plak..haha
boleh dibakar atau dikukus..
sy buat dua2...
.
.
.
.
BAHAN-BAHAN: - (dh edit ikut resepi sendiri...)

BAHAN A
13/4 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak/ minyak jagung/ minyak sayuran

1 sudu kecil serbuk nescafe
(semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.)

BAHAN B - di ayak
 3/4 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

BAHAN C 
4 biji telur - diblender

CARA-CARA:
  1. Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk. 
  2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. 
  3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yang pertama takut kek jadi mendap.
  4. Bagi yg nak bakar  masukkan ke dalam oven 180 degree celcius selama 40-50 minit bergantung pada oven masing2...(panaskn oven dlu ye..)
 .
.
.
.
.
bila dh masak begini la rupanya
.
.
versi kukus without toping
  
BAHAN-BAHAN TOPING
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 sb butter @ margerin @ minyak masak


CARA-CARA:

Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya dan terus tuang ditengah2 kek dan biarkan topping tu meleleh sendirinya.
(tunggu kek sejuk dlu br tuang toping k....)
.
.
.
.


mudah kan....;)
selamat try....huhu
.
.
.
.

versi bakar yg sudah di letak toping
~sekian~

No comments:

Post a Comment

~Followers~