RESEPI : Ketam Sambal Telur

Ketam Sambal Telur

nampak pun menyelerakan kan...
kat Langkawi ni mudah nak dapat seafood ni..fresh2 gitu..huhu
murah plak tu..rajin or tak rajin nak masak ja..haha


fresh baru naik dr laut nie...

ketam sambal telur ni my hubby yg suka sgt..
i tak minat sgt..tp makan la gak skit2..
.
.
.
.
jom tgk BAHAN-BAHANNYA:
1. ketam 3 ekor
2. telur 2 biji
3. bawang besar
4.cili kering yg di blend dengan bwg besar n bwg putih
5. asam keping 1 ja
6. garam, gula dan perasa secukupnya


CARA-CARA NAK MASAK
1.panaskan minyak masak (agak2 k)
2. tumis cili kering yg dblend td..( buh byk xpa sb nak kuah pekat skit)
3. agak dah masak cili tu masukkan ketam
4. bila ketam masak masuk asam keping
5. pastu masuk garam, gula dan perasa secukupnya
(korg rasa la...ikut selera masing2 ye..)
6.cili jgn bagi kering sgt (pekat)...lps tu pecah telur masuk trs
7. pstu masuk bwg besar yg dipotong ikut kesukaan
8. kacau2 smp telur salut ketam..
9. done..bole hidang..yummy^^


mudah ja kan...
ble la try yer..:)

yummy....dapnyerr

~sekian~

1 comment:

  1. Nyum nyum sedapnya....
    hr ni suami bw blk ketam...
    nak Masak ginilah

    Jemput lawat
    www.haniqhanisalihah.blogspot.com

    ReplyDelete

~Followers~