Resepi nie warisan arwah mak aku
dr kecik sampai besaq my mum laksa is the best
nak msk pn simple ja..
dlu mak buat laksa menjual kt pasar mlm
tiap kali mst abis punya
.
.
.
so, skg nk bg resepi yg simple nie
kongsi ngn org lain sama
.
.
.
BAHAN-BAHANNYA(4 org mkn)
1 paket laksa
1 1/2 kg ikan kembung/sardin(rebus)
6 sudu besar cili kering yg diblend
1 genggam asam keping
2 batang bunga kantan ( potong ikut kesukaan)
sedikit daun kesum (xtau korg pggl nama apa)
kredit to google search : daun kesum |
sebesar ibu jari belacan
sedikit garam
sedikit gula
perasa secukup rasa
BAHAN-BAHAN HIASAN
timun
salad/ daun gajus/ pucuk putat/daun selom
bawang besar
cili kecil
telur rebus
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. laksa direndam semalaman atau 2 jam sebelum rebus bagi mempercepatkan proses
2. rebus ikan kembung atau sardin dan sejukkan
3.asingkan isi ikan dan tulang
4. blend cili kering bersama dgn belacan
5. blend isi ikan
6. campurkan cili kering yg diblend dgn isi ikan yg diblend
7. tulang ikan di blend dgn skali tekan selama 5 saat( jgn smp hancur)
8. ayak tulang ikan yg diblend td
9. amik air yg di ayak masuk dalam bekas isi ikan yg diblend
( jgn tuang semua...kemungkinan last air tulang ikan yg di ayak mempunyai tulang)
10. masukkan bunga kantan, asam keping dan daun kesum ke dlm bahan yg di campur td
11. masak di atas api sampai mendidih
adunan yg di campur dan sdg di masak |
12. masukkan garam, gula & perasa secukupnya
13. tunggu hingga mendidih
14. tutup api & siap....
15. laksa yg direndam td di rebus sehingga empuk dan di tos
16. dah boleh makan...
senangkan....
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment