RESEPI : Masak lemak cili api ketam


Ketam masak cili api  nenas
tgk telan air liur...
aku xterasa sgt..sb xminat sgt ketam
ada tu mkn la gak..hehe

ni pn permintaan hubby..
so, buat la for love..hehe
nak buat senang ja..
.
.
.
BAHAN-BAHANNYA (2 org)
ketam 3 ekor (siang & bersihkan)
nenas (potong ikut kesukaan)
1 batang serai  (diketuk)
1 ulas bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
7 biji cili padi ( nak pedas letak lebih)
santan
daun kunyit ( dikoyak2 jer)
garam
gula
perasa

BAHAN-BAHAN BLEND
1 ulas bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
7 biji cili padi ( nak pedas letak lebih)
1/2 dari santan yg digunakan

CARA-CARA MASAK
1. bahan-bahan yg diblend tu masak dalam periuk
2.masukkan serai yang diketuk
3.next tambah secawan air dan tunggu hingga bahan tadi mendidih
4. sementara tunggu bahan td mendidih, celur sebentar nenas dan toskan
(kalau xguna nenas letak asam keping)
5. setelah mendidih masukkan ketam
6. bila ketam dh masak masuk garam, gula dan perasa secukupnya
7. lps tu masukkan nenas ,santan dan daun kunyit yg dikoyak2 tgn
8. masa ni korg ble la nk pilih samaada nak kuah pekat atau tak..
klu nak pekat kn masak lama skit..klu nak cair tambah skit air..tp jgn
lupa rasa takut tawar atau tlebih masin..hehe
9. dah mendidih tu boleh la tutup api..


senang ja kan..
slmt cuba :)

yummy;)




~sekian~

No comments:

Post a Comment

~Followers~